Ciasto truskawkowe z kruszonką

Składniki na ciasto:                                                                                     
·        800 g truskawek
·        200 g miękkiego masła
·        200 g cukru pudru
·        4 jajka
·        250 g mąki
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)

Składniki na kruszonkę:
·        150 g mąki
·        75 g masła
·        75 g cukru
Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.

Dodatkowo:
·        cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 35 (można piec w tortownicy o średnicy 24 cm), wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki, ja przekrajałam je na pół i przekrojoną stroną układałam do góry, by sok mógł lepiej wyparowywać, a nie spływać do ciasta.

Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego : )