Składniki na ciasto:
· 800 g truskawek
· 200 g miękkiego masła
· 200 g cukru pudru
· 4 jajka
· 250 g mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)
Składniki na kruszonkę:
· 150 g mąki
· 75 g masła
· 75 g cukru
Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.
Dodatkowo:
· cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 35 (można piec w tortownicy o średnicy 24 cm), wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki, ja przekrajałam je na pół i przekrojoną stroną układałam do góry, by sok mógł lepiej wyparowywać, a nie spływać do ciasta.
Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego : )