Ciasto z jagodami

Składnik:                                                                                                      

·        2 szklanki mąki
·        12,5 dag masła
·        1 szklanka cukru
·        4 duże jajka
·        1 łyżeczka proszku
·        1 litr jagód

Kruszonka:

·        80 gram mąki
·        50 gram masła
·        50 gram cukru

Wykonanie:

Na samym początku rozpuszczamy masło na ogniu i odstawiamy do wystudzenia.

Zagniatamy kruszonkę. Wszystkie składniki razem, w gładką kulę i wkładamy do lodówki. Radzę zrobić z podwójnej porcji na blaszkę o wymiarach ok. 24 cm x 36 cm.

Jajka miksujemy z cukrem, następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki, a na samym końcu wystudzone masło.
Masa ma być dość gęsta, aby owoce się nie zatopiły. Masa może być zbyt rzadka przy dużych czy podwójnych jajkach. Warto wtedy dodać łyżkę lub dwie mąki, aby zagęścić ciasto.

Ciasto przelewamy do formy (u mnie 24 cm x 36 cm) nasmarowanej i obsypanej bułką bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wysypujemy owoce i kruszymy na sam wierzch spore kawałki kruszonki.

Pieczemy w 175- 180 st. C, około 40-45 min

Smacznego :)

www.mojeciacho.blox.pl