Składniki na biszkopt:
· 1 szklanka mąki
· ½ szklanki cukru
· 3 jajka
· ¼ szklanki oleju
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 26 cm x 36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut, na jasno złoty kolor.
Składniki na masę:
· 1 litr mleka,
· 1 szklanka cukru
· 250 g margaryny
· 1 szklanka kaszy manny
· 16 g cukru waniliowego
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochę wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje.
Ponadto:
· 1 słoiczek dżemu truskawkowego
· 100 g herbatników
· 2 galaretki truskawkowe
· 1 gorzka czekolada starta na tarce o małych oczkach, do dekoracji (nie dałam)
Wykonanie:
Dwie galaretki rozpuściłam w dwóch szklankach wrzącej wody.
Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką i ścieramy czekoladę przed podaniem. Ponownie wkładamy do lodówki.
Smacznego :)
www.mojeciacho.blox.pl