Seromakowiec

Składniki na masę serową:                                                                         
·        1 kg sera
·        ½ kostki masła
·        300 g cukru (dałam cukier puder)
·        5 jaj (osobno białka i żółtka)
·        2 cukry waniliowe
·        1 łyżka mąki ziemniaczanej
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        szczypta soli do ubijania białek

Ser zmielić dwukrotnie.
Ocieplone masło utrzeć z cukrami i żółtkami, na biały puch. Dodawać po łyżce sera, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać ubite białka do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką z całością.

Składniki na masę makową:
·        300 g maku mielonego
·        ½ kostki masła
·        200 cukru (dałam cukier puder)
·        5 jaj (osobno białka i żółtka)
·        1 łyżka kopiasta bułki tartej
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        1 kieliszek rumu lub olejek rumowy (parę kropli)
·        opcjonalnie bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową 

Mak sparzyć, odcedzić i zmielić dwukrotnie.
Ocieplone masło utrzeć z cukrem i żółtkami na biały puch i dodawać do tego stopniowo zmielony mak. Dodać teraz bułkę tartą, proszek do pieczenia, rum lub olejek rumowy. Następnie dodać ubite białka, wymieszać je z całością za pomocą łyżki. Na koniec dodać bakalie, lekko oprószane mąką i wmieszać je delikatnie w całość masy makowej.
 
Polewa:
·        100 g cukru (dałam cukier puder)
·        2 łyżki mleka
·        80 g margaryny
·        2 łyżki kakao
·        1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i cały czas mieszając zagotować na małym ogniu, tylko przez chwilkę. Uwaga, polewa szybko gęstnieje, więc jeszcze ciepłą rozprowadzić po cieście !:).    

Wykonanie całości:

Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, delikatnie wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylewamy masę serową, na wierzch sera, wykładamy masę makową, wyrównujemy powierzchnię.

Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st., przez ok. 60 minut.

Po wystudzeniu, jak ciasto jest już całkiem zimne polewamy polewą.

Smacznego :)