Składniki na masę serową:
· 1 kg sera
· ½ kostki masła
· 300 g cukru (dałam cukier puder)
· 5 jaj (osobno białka i żółtka)
· 2 cukry waniliowe
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli do ubijania białek
Ser zmielić dwukrotnie.
Ocieplone masło utrzeć z cukrami i żółtkami, na biały puch. Dodawać po łyżce sera, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać ubite białka do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką z całością.
Składniki na masę makową:
· 300 g maku mielonego
· ½ kostki masła
· 200 cukru (dałam cukier puder)
· 5 jaj (osobno białka i żółtka)
· 1 łyżka kopiasta bułki tartej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 kieliszek rumu lub olejek rumowy (parę kropli)
· opcjonalnie bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową …
Mak sparzyć, odcedzić i zmielić dwukrotnie.
Ocieplone masło utrzeć z cukrem i żółtkami na biały puch i dodawać do tego stopniowo zmielony mak. Dodać teraz bułkę tartą, proszek do pieczenia, rum lub olejek rumowy. Następnie dodać ubite białka, wymieszać je z całością za pomocą łyżki. Na koniec dodać bakalie, lekko oprószane mąką i wmieszać je delikatnie w całość masy makowej.
Polewa:
· 100 g cukru (dałam cukier puder)
· 2 łyżki mleka
· 80 g margaryny
· 2 łyżki kakao
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i cały czas mieszając zagotować na małym ogniu, tylko przez chwilkę. Uwaga, polewa szybko gęstnieje, więc jeszcze ciepłą rozprowadzić po cieście !:).
Wykonanie całości:
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, delikatnie wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylewamy masę serową, na wierzch sera, wykładamy masę makową, wyrównujemy powierzchnię.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st., przez ok. 60 minut.
Po wystudzeniu, jak ciasto jest już całkiem zimne polewamy polewą.
Smacznego :)