Ciasto śliwkowe z posypką czekoladową

Składniki:                                                                                                 
·        2 szklanki mąki pszennej
·        2 szklanki mąki krupczatki
·        2 jajka
·        1 szklanka cukru
·        1 szklanka mleka
·        1 szklanka oleju
·        16 g cukru waniliowego
·        4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
·      ok. 600 g śliwek węgierek
·        1 mleczna czekolada

Kruszonka:
·        185 g maki
·        100 g cukru
·        ½ kostki masła

Suche składniki wymieszać razem: mąka, cukier. Masło roztopić i tak gorącym masełkiem zalać przygotowaną mieszankę. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać.

Wykonanie:

Czekoladę należy włożyć wcześniej do lodówki, by była dość twarda.

Śliwki umyć i pozbyć się pestek.

Można już zrobić sobie kruszonkę, przed wyrobieniem właściwego ciasta.

Wszystkie suche składniki ze sobą wymieszać (mąka, cukry, proszek do pieczenia). Dodać całe jajka, zmiksować, wlać powoli letnie mleko, zmiksować na końcu wlewamy małymi porcjami olej i miksować, tylko do połączenia się składników.

Dużą blaszkę u mnie miała wymiary ok. 30 cm x 44 cm. Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Uwaga! Ciasto jest dość kleiste trudno się go rozkłada na blaszkę jeśli nie ma się wprawy ;). Mój sposób: po całej blaszce nakładam dość blisko siebie, za pomocą łyżki małe ,,kubki ciasta”, a dopiero całość wygładzam po całej powierzchni.

Na wierzch ciasta układamy śliwki, miąższem do góry. Na śliwki ścieramy zimną czekoladę za pomocą nożem, dość grubsze wiórka. Na całość posypujemy kruszonkę.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 – 180 st C, ok. 35 minut.

Smacznego :)