Czekoladowo gruszkowe ciasto z kakaową kruszonką

Składniki:                                                                                               
·        ½ kg mąki
·        1 szklanka cukru
·        2 jajka
·        ½ kostki masła
·        6 dużych łyżek dżemu morelowego
·        ½ szklanki kwaśnej śmietany
·        2 łyżeczki sody oczyszczonej
·        3 łyżki kakao

Kakaowa kruszonka:
·        180 g maki
·        100 g cukru
·        1 łyżka kakao
·        ½ kostki masła

Suche składniki wymieszać razem: mąka, kakao, cukier. Masło roztopić i tak gorącym masełkiem zalać przygotowaną mieszankę. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać.

Ponadto:
·        4 – 5 gruszek.
Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku i ostudzić.

Mąkę wymieszać z sodą i kakao.

Gruszki obrać i podzielić na cztery cząstki, które przekrajałam jeszcze od góry, wzdłuż, jeśli były dość grube.

Jajka utrzeć z cukrem na biały puch. Cały czas ucierać, dodawać po łyżce dżemu morelowego, następnie wlewać małymi porcjami ostudzone masło. Gdy składniki się połączą, dodajemy przesianą przez sito naszą mieszankę (mąka, kakao, soda), małymi porcjami i ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę, miksujemy. Ciasto jest dość gęste i kleiste.

Blaszkę o średnicy 26 x 36 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Ciasto rozkładać łyżką po całości blaszki, a następnie wszystko wyrównać. Na całej powierzchni rozkładamy nasze pokrojone gruszki, jedna obok drugiej, wciskając je do dna blaszki.

Całość posypujemy kakaową kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. C, na około 50 minut. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się już upiekło.

Smacznego :) 

www.mojeciacho.blox.pl