Składniki:
· 3 jajka
· 1 szklanka cukru
· 16 g cukru waniliowego
· ½ kostki margaryny
· 3 łyżki kakao
· olejek rumowy - kilka kropli
· 3 łyżki dżemu np. truskawkowy
· 1 szklanka letniego mleka
· 2 ½ szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 czubata łyżeczka sody
· szczypta soli
Polewa:
· ½ kostki margaryny
· 1 szklanka drobnego cukry
· 3 łyżki gotowanej wody
· 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki rozpuścić ze sobą w rondelku. Polać jeszcze ciepłe, ale nie gorące ! ciasto.
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie przesiewamy całość przez sito.
Żółtka i oba cukry utrzeć na biały puch, dodać pokrojoną w małe kawałki margarynę, utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodajemy dżem, ucieramy, kakao i olejek, ucieramy, wlewamy powoli mleko, małymi porcjami, ucieramy aż wszystkie składniki się połączą.
Pod koniec dodajemy mąkę również małymi porcjami, ucieramy z całością. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie łączymy za pomocą łyżki.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm, smarujemy tłuszczem, na dno dać papier do pieczenia, boki posypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać, raz lub dwa uderzyć blaszką o stół by odgazować ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, ok. 50 minut, najlepiej przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Pozostawić w blaszce ok. 15 minut, następnie wyjąć, jak lekko ostygnie polać polewą.
Smacznego :)