Ciasto czarne

Składniki:                                                                                                       
·        3 jajka
·        1 szklanka cukru
·        16 g cukru waniliowego
·        ½ kostki margaryny
·        3 łyżki kakao
·        olejek rumowy - kilka kropli
·        3 łyżki dżemu np. truskawkowy
·        1 szklanka letniego mleka
·        2 ½ szklanki mąki
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        1 czubata łyżeczka sody
·        szczypta soli
Polewa:
·        ½ kostki margaryny
·        1 szklanka drobnego cukry
·        3 łyżki gotowanej wody
·        3 łyżki kakao

Wszystkie składniki rozpuścić ze sobą w rondelku. Polać jeszcze ciepłe, ale nie gorące ! ciasto.

Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie przesiewamy całość przez sito.

Żółtka i oba cukry utrzeć na biały puch, dodać pokrojoną w małe kawałki margarynę, utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodajemy dżem, ucieramy, kakao i olejek, ucieramy, wlewamy powoli mleko, małymi porcjami, ucieramy aż wszystkie składniki się połączą.

Pod koniec dodajemy mąkę również małymi porcjami, ucieramy z całością. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie łączymy za pomocą łyżki.

Tortownicę o średnicy ok. 26 cm, smarujemy tłuszczem, na dno dać papier do pieczenia, boki posypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać, raz lub dwa uderzyć blaszką o stół by odgazować ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, ok. 50 minut, najlepiej przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Pozostawić w blaszce ok. 15 minut, następnie wyjąć, jak lekko ostygnie polać polewą.

Smacznego :)