Składniki:
· 2 szklanki mąki
· 250 g margaryny
· 2 niepełne szklanki cukru
· 4 jajka
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
· ¼ szklanki wody
Ponadto:
· 3 pełne garstki żurawiny
Wykonanie:
Margarynę, cukier i wodę rozpuścić, jak zacznie się gotować wyłączyć i wystudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do wystudzonej masy, dodać żółtka, dobrze zmiksować, dodać ekstrakt waniliowy zmiksować. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, miksować do połączenia się składników. Dodać ubite białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z całością łyżką, na sam koniec wsypać żurawinę i delikatnie wymieszać (można ją delikatnie oprószyć mąką by nie opadła na dno).
Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotami, wypełnić ciastem ok. 2/3 formy. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, ok. 20 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem.
Smacznego :)