Muffiny z żurawiną

Składniki:                                                                                         
·        2 szklanki mąki
·        250 g margaryny
·        2 niepełne szklanki cukru
·        4 jajka
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        2 łyżki ekstraktu waniliowego
·        ¼ szklanki wody

Ponadto:
·        3 pełne garstki żurawiny

Wykonanie:

Margarynę, cukier i wodę rozpuścić, jak zacznie się gotować wyłączyć i wystudzić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Do wystudzonej masy, dodać żółtka, dobrze zmiksować, dodać ekstrakt waniliowy zmiksować. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, miksować do połączenia się składników. Dodać ubite białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z całością łyżką, na sam koniec wsypać żurawinę i delikatnie wymieszać (można ją delikatnie oprószyć mąką by nie opadła na dno).  

Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotami, wypełnić ciastem ok. 2/3 formy. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, ok. 20 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem.

Smacznego :)