Cytrynowe ciasto żurawinowe

Składniki:                                                                                           
·        2 duże jajka
·        140 g cukru
·        70 g stopionego masła
·        ¼ szklanka oleju
·        1/3 szklanki mleka
·        230 g mąki
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Ponadto:
·        300 g żurawiny
·        cukier puder do poprószenia

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, masło, mleko, olej i mąkę. Miksujemy do czasu, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Połowię żurawiny dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Resztą żurawiny posypujemy wierzch ciasta.

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zapraszam na bloga: www.mojeciacho.blox.pl