Składniki:
· 2 duże jajka
· 140 g cukru
· 70 g stopionego masła
· ¼ szklanka oleju
· 1/3 szklanki mleka
· 230 g mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Ponadto:
· 300 g żurawiny
· cukier puder do poprószenia
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, masło, mleko, olej i mąkę. Miksujemy do czasu, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Połowię żurawiny dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Resztą żurawiny posypujemy wierzch ciasta.
Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Zapraszam na bloga: www.mojeciacho.blox.pl