Bożonarodzeniowe babeczki (star-topped mince pies)

Składniki na ciasto:                                                     
·        240 g mąki pszennej
·        60 g smalcu
·        60 g masła
·        sok z 1 pomarańczy
·        szczypta soli

Składniki na mincemeat, około 600 ml (z przepisu Dorotus):

·        75 g ciemnego brązowego cukru (dałam 50 g)
·        60 ml wina ruby port (lub innego półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina)
·        300 g żurawiny
·        1 łyżeczka cynamonu
·        1 łyżeczka imbiru
·        pół łyżeczki zmielonych goździków
·        75 g koryntek
·        75 g rodzynek
·        30 g suszonej żurawiny
·        1 klementynka - otarta skórka i sok
·        25 ml brandy (lub rumu)
·        kilka kropel ekstraktu z migdałów
·        pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
·        2 łyżki miodu

W większym garnuszku wymieszać cukier i wino, aż do rozpuszczenia się cukru, na lekko nagrzanym palniku. Dodać żurawinę i wymieszać. Dodać cynamon, imbir, goździki, koryntki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę i sok z klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut, lub dopóki owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić. Dodać brandy, ekstrakt z migdałów, wanilli i miód, wszystko dobrze wymieszać.
Nadzienie można przechowywać w słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni.

Ponadto:
·        potrzebne jest 200 g mincemeat (nadzienie)
·        1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody - do glazury (pominęłam)
·        cukier puder do poprószenia

Wykonanie całości:

Mąkę odmierzyć do miski, dodać smalec, masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Sok pomarańczowy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.
Po tym czasie, zmiksować zawartość miski z sokiem, jeśli będzie zbyt mało płynu, dodać lodowatej wody (dodałam 2 łyżki). Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć w folię, włożyć do zamrażarki na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 -3 mm, wycinać kółka i gwiazdki. Przygotować formę do muffinek (mogą być również foremki na babeczki): wysmarować ją masłem, wysypać kaszą manną każdą foremkę lekko wciskać kółko z ciasta, nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, na górę kłaść gwiazdkę.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC (piekłam w 200ºC). Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl