Piszynger

Składniki:                                                       
·        1 litr mleka
·        600 g cukru
·        1 cukier waniliowy lub parę kropli aromatu waniliowego
·        ½ kostki masła
·        ½ szklanki wódki

Ponadto:
·        2 wafle
·        2- 3 łyżki kakao (można dodać i będzie miał nasz Piszynger, masę kakaową) pominęłam
·        zamiast wódki można dodać sok z ½ połowy cytryny (wersja dla dzieci, opcja cytrynowa)

Wykonanie:

Mleko najlepiej przelać do garnka z grubym dnem, dodawać stopniowo cukier. A następnie gotować na małym ogniu całość, ok. 2 godzin, aż masa zrobi się koloru złocisto - brązowego. Gdy nasz kajmak będzie gotowy, wyłączamy z kuchenkę, dodajemy masełko i mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie dodajemy wódkę i mieszamy do połączenia się składników.
Jeszcze ciepłą masą, przekładamy nasze wafle, ilość warstw zależy od was. Ja wybrałam opcje trzy wafle. Ale też fajnie wygląda z czterema. Cały wafel zawijam jeszcze folią aluminiową, stawiam dwa wafle na siebie i na nie deskę drewnianą, a na nią coś ciężkiego, by dobrze nam przycisnęło całość.
Na drugi dzień, lub po kilkunastu godzinach, można już kroić. Ciasteczka w chłodnym miejscu dość długo się przechowują.

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga : www.mojeciacho.blox.pl