· 1 litr mleka
· 600 g cukru
· 1 cukier waniliowy lub parę kropli aromatu waniliowego
· ½ kostki masła
· ½ szklanki wódki
Ponadto:
· 2 wafle
· 2- 3 łyżki kakao (można dodać i będzie miał nasz Piszynger, masę kakaową) pominęłam
· zamiast wódki można dodać sok z ½ połowy cytryny (wersja dla dzieci, opcja cytrynowa)
Wykonanie:
Mleko najlepiej przelać do garnka z grubym dnem, dodawać stopniowo cukier. A następnie gotować na małym ogniu całość, ok. 2 godzin, aż masa zrobi się koloru złocisto - brązowego. Gdy nasz kajmak będzie gotowy, wyłączamy z kuchenkę, dodajemy masełko i mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie dodajemy wódkę i mieszamy do połączenia się składników.
Jeszcze ciepłą masą, przekładamy nasze wafle, ilość warstw zależy od was. Ja wybrałam opcje trzy wafle. Ale też fajnie wygląda z czterema. Cały wafel zawijam jeszcze folią aluminiową, stawiam dwa wafle na siebie i na nie deskę drewnianą, a na nią coś ciężkiego, by dobrze nam przycisnęło całość.
Na drugi dzień, lub po kilkunastu godzinach, można już kroić. Ciasteczka w chłodnym miejscu dość długo się przechowują.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga : www.mojeciacho.blox.pl