Bułeczki z pieczarkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki                                                                       
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ½ kostki margaryny (dałam masło)
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • pieczarki (u mnie 500 g)
  • cebula

Wykonanie:

Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i cukier, dałam jedną łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodać roztopione i ostudzone masło, jajka dodać wyrośnięte drożdże, szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 10 równych części, rozwałkować, na każdym kawałku układać podsmażone pieczarki z cebulą (dawałam po jednej łyżce farszu). Zawinąć, łączeniem dawać na spód blaszki. Posmarować mlekiem z roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie posypać makiem/sezamem)
Piec w temp. ok. 180-200 stopni aż do zarumienienia ciasta (ok 10-15 min)
/źródło przepisu:  i like cooking/

Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl