Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:

  • skórka obrana z pomarańczy                                                   
  • cukier
  • słoik
Pomarańcze wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę. Nożem dokładnie usunąć jak najwięcej białego albedo, które jest gorzkie. Następnie skórki pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Ułożyć niezbyt grubą warstwę pokrojonej skórki w słoiczku i zasypać cukrem dokładnie ugniatając (ja użyłam trzonek noża).
Ponownie wyłożyć warstwę ze skórki i znów przysypać cukrem i tak dopóki starczy skórki. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa cukru, może być nieco grubsza, niż poprzednie. Dokładnie ugnieść warstwy, zakręcić słoiczek i odstawić w ciemne miejsce.  Można stopniowo dodawać kolejne porcje skórki pamiętając o tym, żeby zawsze na wierzchu była pierzynka z cukru.

Skórka pomarańczowa pod wpływem cukru zmięknie i będzie gotowa do użytku po kilku tygodniach (w zależności od tego, jak ją grubo pokroiliśmy). Cukier dodany do skórki rozpuści się, stworzy gęsty syrop i będzie działał konserwująco.   

 Zapraszam na mojego bloga :-)  www.mojeciacho.blox.pl 

Źródło przepisu  /Nasze życie od kuchni/