Pieczone pierożki z farszem ziemniaczanym

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej                                                                      
  • 225g margaryny
  • 2 całe jajka
  • 1 białko (żółtko do posmarowania ciasta)
  • 100 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • szczypta soli do smaku

Farsz ziemniaczany:

  • ok. 800g obranych ziemniaków
  • 2 cebule
  • ok. 1/2 margaryny
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegeta, parę kropli magi
Ziemniaczki obrać i ugotować do miękkości, można je lekko osolić
Cebulkę obrać pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozpuścić margarynę i wrzucić cebulę oraz przyprawy, smażymy do miękkości.
Ugniatamy ziemniaczki z cebulką na "papkę", ewentualnie można je doprawić.

Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy pociętą na małe kawałeczki margarynę. Całość zagniatamy, ma wyjść coś w rodzaju kruszonki. Teraz dodajemy śmietanę (u mnie dwie pełne łyżki), szczyptę soli, dwa całe jajka i jedno dodatkowe białko. Zagniatamy ciasto w jednolitą masę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, jeszcze raz zarabiamy na stolnicy. Odrywamy od niego ok. 15 małych kawałków ciasta, formujemy z nich kulki. Każdą spłaszczamy i na stolnicy rozwałkowujemy na wielkość naszej dłoni.
Do każdej dałam łyżkę farszu ziemniaczanego, sklejać tak jak na pierogi. Dodatkowo robiłam na łączeniu pieroga tzw. "spiralę", która dodatkowo zabezpiecza, przed wypłynięciem farszu.
Pierożki układamy na blasze, nie trzeba jej smarować, bo ciasto jest dość tłuste, pamiętajmy o odległościach bo rośnie. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy ok. 35 minut.

Źródło przepisu/klik klik/
Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl :-)