Młoda kapusta z boczkiem i koprkiem

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty                                                                          
                                         
  • 1 większa marchew
  • 1 pęczek zielonego kopru
  • 2 średnie cebule
  • ok. 300 g boczku
  • ok. 1/2 margaryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1łyżeczka cukru
  • 1/2 kostki rosołowej
  • sól, pieprz, vegeta do smaku

Wykonanie:

Kapustę umyć, podzielić na cztery ćwiartki i następnie, każdą z nich drobno posiekać. Wrzucić do garnka zalać niewielką ilością wody, tak żeby przykryło kapustę i zagotować. Po kilu minutach gotowania odlać pierwszą wodę. Zalać ponownie zimną wodą, taką samą ilość. Dodać cukier, z łyżeczkę soli, 1/2 kostki rosołowej, 1 łyżeczkę vegety. Wsypać marchew, z tartą na grubych oczkach i zagotować.
Cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę. Boczek również kroję w niedużą kostkę.
Na patelni (używam ceramicznej) roztapiam margarynę, wrzucam pokrojoną cebulę, lekko ją podsmażam, dodaję boczek i wszystko razem smarze do pożądanej miękkości. Dodaję ok. 2- 3 łyżki mąki i cały czas mieszam, by się ze wszystkim dobrze połączyła i podpiekła.
Już miękką kapustę, delikatnie odcedzam, ale nie z całej wody, troszkę zostawiam. Następnie wrzucam produkty z patelni i cały czas mieszam, by mąka się ładnie połączyła z kapustą. Dodaję ocet balsamiczny, kosztuję i przyprawiam wtedy do smaku, solą, pieprzem, ew. vegetą.
Przez chwile wszystko razem jeszcze się dusi, na sam koniec przed wyłączeniem kapusty wsypuję drobno posiekany koper, zamieszam i po ok. 1 minucie wyłączam całość.
Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i kotletem ;).
Smacznego :-)

Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl