Jagodzianki (Przepis III)

Składniki:

  • 550 g mąki                                                                                  
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 l jagód
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

 Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki zimnej wody (ja dodaję gorące mleko)

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do garnka wlać pozostałe mleko, dodać mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia masła i serka. Przestudzić trochę i dodać jajka, roztrzepać widelcem.
Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Dodać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn.
Ciasto wyrobić ręcznie, lub mikserem przez 5 - 7 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, ale nie należy zbyt dużo podsypywać mąki, wtedy jagodzianki będą puszyste i delikatne.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kulek, formować z nich placuszki, na środku kłaść jagody, wymieszane z cukrem pudrem, zlepiać i układać złączeniem do dołu. Pozostawić na 20 minut do napuszenia.
Piec w 200 st. C przez około 15 - 20 minut. Wystudzić. Polukrować.

źródło przepisu /klik klik/ 

Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl