Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 50g drożdży                                                                            
  • 60 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g margaryny
  • 100g cukru
Wszystkie podane składniki ze sobą zagnieść.

Ponadto:

  • 600g truskawek lub innych owoców

Wykonanie:

Drożdże rozdrobnić i zalać letnim mlekiem, dodać łyżkę cukru.
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, przelać drożdże, zasypać niewielką ilością mąki i zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na tzw. ,,biały puch".
Następnie do naszej mieszanki z drożdżami, dodać pozostałe składniki, wymieszać, na koniec wlać masełko, wszystko ze sobą ładnie zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swoją objętość, nie zapomnijmy przykryć je ściereczką :-).
Ciasto przełożyć na wysmarowaną blaszkę tłuszczem o wymiarach 21 x 26 cm.
Owoce ułożyć na cieście, posypać kruszonką.
Piec ok. 35 minut w 200 st. C. Po upieczeniu można je polać lukrem.

Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl