Składniki na spód :
· 225 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 50 g drobnego cukru
· 25 g masła o temp. pokojowej
· 1 jajko
· 45 ml mleka pełnotłustego
W misce wcieramy masło w mąkę, po czym dodajemy resztę składników i drewnianą łyżką mieszamy (można wyrobić rękoma). Wykładamy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 24 x 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Rękoma lub łyżką ciasto przyciskamy do dna rozkładając ją na całej blasze, tworząc możliwe równą warstwę. Nagrzewamy piekarnik do 175°C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy, aby spód nieco przestygł przed wylaniem masy serowej.
Składniki na masę serową:
· 100 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
· 220 g miałkiego cukru ( dałam zwykły kryształ )
· 5 jajka, białka oddzielone od żółtek
· 70 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
· 3 łyżki soku cytrynowego
· 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
· 1 cukier waniliowy 16 g
· ½ łyżeczki soli
· 300 ml śmietany kremówki lekko ubitej
Wykonanie:
Ser i cukier wkładamy do miski, za pomocą miksera ucieramy. Nie przestając miksować dodajemy żółtka, następnie sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Gdy wszystkie składniki masy dobrze się połączą delikatnie dokładamy lekko ubitą śmietanę kremówkę, mieszamy całość.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Gotową pianę dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Gdy wszystkie składniki masy będą już dobrze ze sobą połączone, wlewamy ją na podpieczony spód.
Ostrożnie wstawiamy do piekarnika (uprzednio nagrzanego do 170 °C) i pieczemy godzinę. Sernik powinien być upieczony z wierzchu a w środku nieco luźny, miejscami może być przyrumieniony. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem.
Polewa z białej czekolady:
· 100 g białej czekolady
· 1 łyżka masła
· 4 łyżki mleka
Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, polać już przestudzony sernik.
Smacznego :)