Składniki na ok. 15 bułeczek:
· 400 g mąki
· 2 żółtka
· 1 szklanka letniego mleka
· 20 g drożdży
· 50 g roztopionego masła
· 50 g cukru
· szczypta soli
Sos truskawkowy:
· 380 g truskawek
· 300 g śmietany 30 %
· 3 łyżki cukru kryształu
· 2 łyżki cukru pudru
· 1 łyżka mleka w proszku
W osobny naczyniu truskawki z 3 łyżkami zwykłego cukru, należy rozdrobnić blenderem na ,,przecier”. Należy spróbować i ewentualnie dosłodzić, wedle własnego uznania, pamiętajmy jednak, że bita śmietana też będzie słodka.
Śmietanę przed ubijaniem schłodzić ok. 20 minut w zamrażalniku (lepiej się ubija), ubić mikserem tak do połowy oczekiwanej konsystencji, dodać cukier puder, ubić na sztywno na koniec dodać łyżkę mleka w proszku i delikatnie połączyć z całością mikserem.
Do ubitej śmietany, przelać przecier truskawkowy i wymieszać całość delikatnie łyżką, aż do połączenia się obu składników.
Wykonanie:
Na sam początek należy zrobić rozczyn, do letniego mleka pokruszyć drożdże, dodać szczyptę soli, 1 łyżeczkę cukru, oraz mąki tyle by całość miało konsystencję ,,kwaśnej śmietany”. Pozostawić na ok. 20 minut.
Żółtka ubić z cukrem mikserem na biały puch.
Do mąki przelać rozczyn z drożdżami, dodać ubite żółtka z cukrem, wymieszać łyżką, na koniec wlać wystudzone masło i wyrobić ręką. Z ciastem pracuje się dość ciężko, jest dość kleiste, ale ma tak być, na koniec można oprószyć mąką i przykryć ściereczką, do czasu, kiedy ciasto podwoi swoją objętość.
Na stolnicy ciasto rozwałkować dość grubo ok. 2 cm i wycinać szklaną kółka. Przykryć ściereczką, pozostawiając je do wyrośnięcia ok. 25 minut.
Bułeczki gotować na parze w specjalnym garnku, przez ok. 15 minut.
Gotowe bułeczki polać sosem.
Smacznego :)