Naleśniki czekoladowe

Składniki:                                                                                                 
·        1 ½ szklanki mąki
·        1 ½ szklanki mleka
·        1 jajko
·        16 g cukier waniliowy
·        1 łyżka kakao
·        8 łyżek wody

Masa:
·        250 ml śmietanki słodkiej 30 %
·        150 g białego delikatnego serka (trzykrotnie mielonego)
·        2 łyżki cukru pudru

Ubić śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec dodać serek i delikatnie wymieszać.

Ponadto:
·        jagody
·        olej do smażenia

Wykonanie:
Mikserem wymieszać, mleko, mąka, jako, kakao, cukier waniliowy na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać wodę i delikatnie przemieszać, można mikserem. Jeśli masa, będzie zbyt gęsta można dodać troszkę więcej łyżek wody, ale pamiętajmy, że konsystencja tego ciasta ma przypominać coś w rodzaju ,,gęstej śmietany”.

Smażyłam na małej patelni o średnicy 24 cm, wyszło ok. 17 naleśników. Patelnię smarowałam olejem, za pomocą pędzelka.

Lekko ostudzone, można przekładać masą śmietanowo – serową, ośrodka dawałam po kilka jagód. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

www.mojeciacho.blox.pl