Waniliowa panna cotta

Składniki na 4 porcje:                                                                                
·        250 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36%
·        250 ml pełnego mleka
·        80 g cukru
·        2 łyżeczki żelatyny w proszku
·        1 laska wanilii

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.

 Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotować i szybko zestawić z ognia.

Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż cała się rozpuści. Mieszankę wlać do 4 filiżanek.

Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia na ok.4 – 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed wyciągnięciem na chwilę można zanurzyć filiżankę na parę sekund do gorącej wody.

Smacznego :)