Składniki na 4 porcje:
· 250 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36%
· 250 ml pełnego mleka
· 80 g cukru
· 2 łyżeczki żelatyny w proszku
· 1 laska wanilii
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotować i szybko zestawić z ognia.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż cała się rozpuści. Mieszankę wlać do 4 filiżanek.
Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia na ok.4 – 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed wyciągnięciem na chwilę można zanurzyć filiżankę na parę sekund do gorącej wody.
Smacznego :)