Ciasto chałwowe

Składniki na biszkopt:                                                            
·        6 jaj
·        1 szklanka cukru (dałam ½ szklanki)
·        1 cukier waniliowy
·        3 budynie czekoladowe bez cukru
·        ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·        2 płaskie łyżki mąki pszennej

Białka ubić z cukrami na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać małymi porcjami sypkie składniki, delikatnie wymieszać.
Piec blaszce o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W temperaturze 180 st. C, przez ok. 30 minut.

Krem chałwowy:
·        3 szklanki mleka
·        2 budynie śmietankowe bez cukru
·        1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ponadto do masy:
·        300 g chałwy waniliowej
·        1 ½ kostki masła

Z podanych składników ugotować budyń, do gorącej masy pokruszyć 100 g chałwy. Wystudzić.

Masło zmiksować na biały puch, pokruszyć do niego 200 g chałwy, połączyć oba składnik za pomocą miksera. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy, miksować, aż wszystko ładnie się połączy.

Posypka:
·        2 garstki orzechów laskowych
·        1 ,,Grzesiek” czekoladowy

Wszystkie podane składniki posypki, rozdrobnić w blenderze.

Wykonanie całości:

Biszkopt przeciąć na pół. Przełożyć masą, zostawiając kilka łyżek ok. 4 do posmarowania górnej części biszkoptu. Na wierzch posypać posypką. Zostawić ciasto na kilka godzin, by masa dobrze zgęstniała.

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl