Składniki na biszkopt:
· 4 jajka
· 4 łyżki mąki
· 4 łyżki cukru
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po jednym żółtku, dobrze zmiksować, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wypieszczać łyżką.
Piec w 180 st. C, przez ok. 30 minut. W blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.
Składniki na ciasto miodowe:
· 1 ¾ szklanki mąki
· ½ szklanki cukru
· 2 łyżki miodu
· ¼ margaryny
· 2 jajka
· 1 łyżeczka sody
· szczypta soli
Składniki na ciasto ze sobą połączyć i zagnieść tak jak na ,,kruche”.
Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, przez ok. 25 minut, ciasto musi się ze złocić.
Masa ananasowe:
· 1 kisiel ananasowy lub cytrynowy
· 3 – 4 łyżki cukru
· ½ kostki masła
· 1 puszka ananasów
· 1 szklana syropu po ananasach
· 1 szklanka wody
Odlać sobie ½ szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu.
Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać drobno posiekane (czy pokrojone w drobna kosteczkę) ananasy. Wlać kisiel i zagotować, od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.
Bita śmietana:
· 0,5 l kremówki
· 2 łyżki cukru pudru
· cukier waniliowy
· 2 łyżeczki żelatyny
· 1/3 szklanki zimnej wody
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, którą warto wcześniej zahartować, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.
Ponadto:
· 2 galaretki np. pomarańczowe na wierzch ciasta.
· Owoce do dekoracji np. ananasy, banany
Wykonanie całości:
Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa, ciasto miodowe, bita śmietana (należy poczekać, by dobrze stężała, zanim damy kolejną warstwę),owoce i galaretka (dwie galaretki ugotowałam na trzech szklankach wody).
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, w lato trzymać w lodówce.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl