Składniki:
· 5 jajek
· 250 g margaryny lub masła
· 2 pełne (z czubkiem) szklanki mąki pszennej
· 200 g cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 90 ml rumu
· 1 ½ szklanki bakalii
· szczypta soli
Ponadto:
· cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ulubione bakalie (rodzynki, figi, orzechy, morele, suszone śliwki itd.) zalać rumem i zostawić na minimum 1 godzinę.
Margarynę utrzeć dodając po jednym żółtku i jednej łyżce cukru, ucierać tak, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie powoli wlewać rum, który nam został po odcedzeniu bakalii na sitku. Do całości dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać już na małych obrotach.
Ubić osobno białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do pozostałej masy i wymieszać już łyżką.
Bakalie odcedzone dobrze (już wcześniej) na sitku, oprószyć delikatnie mąką. Wsypać małymi porcjami do ciasta i lekko wymieszać z całością.
Blaszkę keksową, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku na 190 st. C, ok. 50 minut, najlepiej sprawdzić do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu udekorować według uznania.