Keks z bakaliami

Składniki:
·        5 jajek
·        250 g margaryny lub masła
·        2 pełne (z czubkiem) szklanki mąki pszennej
·        200 g cukru
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        90 ml rumu
·        1 ½ szklanki bakalii
·        szczypta soli
Ponadto:
·        cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ulubione bakalie (rodzynki, figi, orzechy, morele, suszone śliwki itd.) zalać rumem i zostawić na minimum 1 godzinę.
Margarynę utrzeć dodając po jednym żółtku i jednej łyżce cukru, ucierać tak, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie powoli wlewać rum, który nam został po odcedzeniu bakalii na sitku. Do całości dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać już na małych obrotach.
Ubić osobno białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do pozostałej masy i wymieszać już łyżką.
Bakalie odcedzone dobrze (już wcześniej) na sitku, oprószyć delikatnie mąką. Wsypać małymi porcjami do ciasta i lekko wymieszać z całością. 
Blaszkę keksową, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku na 190 st. C, ok. 50 minut, najlepiej sprawdzić do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu udekorować według uznania.