Murzynek z jabłkami

Składniki:                                                                               
  • 5 - 6 jajek                                                                              
  • 1 ¼ szklanka cukru (dałam 1 szklankę)
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 – 4 jabłka
  • ew. orzechy, rodzynki
Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania piany dodawać po trochu cukru i dalej ubijać mikserem.
Gdy piana będzie sztywna, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej
wlać olej i wodę, wymieszać.
Powolutku dodawać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.
Jabłka obrać, pokroić na dość dużą kostkę i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać. Można dodać również rodzynki, orzechy i inne bakalie.
Formę o wymiarach (23 x 32) wysmarować tłuszczem oprószyć mąką. Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 165 – 175 st. C.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową, użyłam takiej samej jak do Świątecznego Makowca bez mąki.  
Udekorowałam wiórkami kokosowymi. 
Smacznego :)