Sernik klasyczny Nigelli

Składniki na spód :
·         225 g mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         50 g drobnego cukru
·         25 g masła o temp. pokojowej
·         1 jajko
·         45 ml  mleka pełnotłustego



W misce wcieramy masło w mąkę, po czym dodajemy resztę składników i drewnianą łyżką mieszamy (można wyrobić rękoma). Wykładamy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 24 x 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Rękoma lub łyżką ciasto przyciskamy do dna rozkładając ją na całej blasze, tworząc możliwe równą warstwę. Nagrzewamy piekarnik do 175°C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy, aby spód nieco przestygł przed wylaniem masy serowej.


Składniki na masę serową:

·         100 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
·         220 g miałkiego cukru ( dałam zwykły kryształ )
·         5 jajka, białka oddzielone od żółtek
·         70 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
·         3 łyżki soku cytrynowego
·         1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
·         1 cukier waniliowy 16 g
·         ½ łyżeczki soli
·         300 ml śmietany kremówki lekko ubitej

Wykonanie:

Ser i cukier wkładamy do miski, za pomocą miksera ucieramy. Nie przestając miksować dodajemy żółtka, następnie sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Gdy wszystkie składniki masy dobrze się połączą delikatnie dokładamy lekko ubitą śmietanę kremówkę, mieszamy całość.

W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Gotową pianę dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Gdy wszystkie składniki masy będą już dobrze ze sobą połączone, wlewamy ją na podpieczony spód.

Ostrożnie wstawiamy do piekarnika (uprzednio nagrzanego do 170 °C) i pieczemy godzinę. Sernik powinien być upieczony z wierzchu a w środku nieco luźny, miejscami może być przyrumieniony. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem.

Polewa z białej czekolady:

·        100 g  białej czekolady 
·        1 łyżka masła
·        4 łyżki mleka

Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, polać już przestudzony sernik.

Smacznego :)