Torcik z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kakao3/4 szklanki cukru        
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (dałam o 1 łyżkę mniej)    
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (można to zrobić na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno (ja jednak boki posmarowałam tłuszczem i posypałam mąką). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 – 180 st. C, około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Składniki na masę:
  • 750 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 2 op. śmietanki – fix
Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego
  • 1 puszka brzoskwiń

 Wykonanie całości:

Śmietanę przed ubijaniem włożyć do zamrażali na ok. 30 minut.
Brzoskwinie z puszki dobrze odsączyć i pokroić w cienkie plasterki.
Cukier puder zmieszać ze śmietankami – fix.  
Następnie przelać do wysokiego naczynie, ubijać przez chwilę mikserem, wsypać cukier wymieszany z fixami i ubijać nadal do pożądanej konsystencji bitej śmietany.
Wcześniej pokrojone blaty biszkoptu, przekładamy w następującej kolejności. Na dolny blat biszkoptu nakładamy dżem wiśniowy (nie za cienko i nie za grubo), na to nakładamy połowę masy śmietanowej (dzieląc masę na dwie równe części, pamiętajmy, by odłożyć parę łyżek do dekoracji), na masę posypujemy pokrojonymi brzoskwiniami i nakładamy środkowy krążek biszkoptu. A teraz nakładamy już bez dżemy tylko śmietanę, posypujemy brzoskwiniami, kolejny krążek, wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami brzoskwiń.
Torcik należy przechowywać w lodówce lub bardzo chłodnym miejscu !.

Smacznego :)