Składniki:
- 1 szklanka kefiru
- ¾ szklanki cukru (dałam ½)
- ½ szklanki oleju
- 3 jajka
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ laski wanilii
Ponadto:
- puszka brzoskwiń lub świeże dojrzałe brzoskwinie
Kruszonka:
- 6 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki
- 120 g miękkiego masła
Wykonanie:
Wanilię przecinamy i wyjmujemy nasionka, które wcieramy w mąkę (dzięki temu rozprowadzą się równomiernie w cieście). Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i utartą na najgrubszych oczkach tarki czekoladą.
W drugiej misce łączymy kefir, olej i jajka.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy energicznie łyżką aż utworzą gładkie ciasto. Połączyłam za pomocą miksera na najniższych obrotach.
Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie w taki sposób, aby odrobinę na siebie zachodziły.
Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Smacznego :)