Kokosowe Impresje

Składniki na biszkopt:
                                                                                                                          
· 5 jaj
· 1 szklanka cukru
· ¾ szklanki mąki pszennej
· ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić, następnie wsypywać po trochę cukru, ubijać razem z białkami. Później dodawać po jednym żółtku i ucierać mikserem na jednolity puch.
Obie mąki przesiać, dodawać po trochę do masy, mieszając już z całość łyżką. Piec w formie kwadratowej na 180 st. C., ok. 35 minut.

Składniki na placek kokosowy:

· 200 g wiórków
· 4 białka
· 4 łyżki cukru

Białka ubić z cukrem, mikserem na sztywno, następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać całość łyżką. Przełożyć do blaszki tej samej wielkości, co piekł się biszkopt.
Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. C.  

Masa kakaowa:

· ½ kostki masła
· ½ kostki margaryny
· 4 żółtka
· 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
· ½ l mleka
· 3 łyżki kakao

Z całości mleka odlać 1 szklankę. Pozostałe mleko z cukrem zagotować. Do miseczki z pozostawionym zimnym mleczkiem dodać żółtka i mąkę, delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać tak przygotowaną miksturę i ugotować z tego budyń. Całość wystudzić.
Masło i margarynę zmiksować na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu, miksować do połączenia się składników, na koniec dodać kakao, również zmiksować.

Polewa czekoladowa:

· 4 łyżki cukru pudru
· 2 łyżki margaryny
· 4 łyżki śmietanki
· 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki ze sobą rozpuścić, ale nie gotować !

Wykonanie całości:

Wystudzony biszkopt, przekroić na pół.
Przekładamy w tej kolejności: biszkopt na spód, na niego wyłożyć połowę masy kakaowej, na masę układamy placek kokosowy, następnie druga część masy, biszkopt. Na koniec polewamy polewą czekoladową.
 Dobrze jest jak ciasto się przeleży parę godzin zanim zaczniemy kroić, najlepiej całą noc, pamiętajmy by ciasto trzymać w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce.

Smacznego :)