Sernik z owocami

Składniki:  
·        1 kg sera                                                                    
·        4 całe jajka
·        330 g kwaśnej śmietany
·        1 szklanka cukru pudru (można dodać więcej do smaku)
·        40 g budyniu waniliowego
·        3 łyżki kaszy manny
·        1 cukier waniliowy
·        1 skórka otarta z cytryny
·        sok z połowy cytryny
Ponadto:
·        2 galaretki truskawkowe
·        ok. 4 garstek owoców mrożonych: maliny, truskawki, borówki, jagody
Spód:
·        200 g herbatników
·        ½ kostki masła

Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać roztopionego masła, wszystko razem z mieszać w maszynie do połączenia się składników.

Wykonanie całości:

Ser zmielić dwa razy. Do sera dodać śmietanę, lekko zmiksować, dodać oba cukry zmiksować, dodawać po jednym jajku, miksować do połączenia się składników na koniec dodać budyń, startą skórkę z cytryny i sok z niej. Miksować do połączenia się składników.

Blaszkę o średnicy ok. 26 cm, posmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysypać mąką.

Na spód blaszki wyłożyć spód herbatnikowy, wygładzić łyżką i wstawić do lodówki na czas robienia, masy serowej. Następnie wyłożyć delikatnie na herbatniki ser, wygładzić powierzchnię, przykryć folią aluminiową, którą należy zdjąć 15 minut przed zakończeniem pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, ok. 1 godz. i 15 minut. Po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki.
Na zimy sernik należy rozłożyć owoce, takie jak: jagody, maliny, borówki lub truskawki i zalać przygotowaną jak na opakowaniu galaretką (daje zawsze mniej wody niż jest w przepisie, na dwie galaretki daję dwie szklanki wody, czasami lekko jeszcze doleje).

Smacznego :)