Babka Krochmalowa

Składniki:                                                                                                
·        5 jajek                           
·        1 pełna szklanka cukru
·        350 g mąki ziemniaczanej
·        5 łyżek mąki pszennej
·        1 łyżka proszku do pieczenia
·        250 g roztopionej margaryny

Wykonanie:

Margarynę roztopić i schłodzić.
Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia razem wymieszać w jednym pojemniku.

Całe jajka ubić mikserem na puch, następnie dodawać małymi porcjami cukier i nadal miksować (czasowo zajmuje mi to ok. 10 minut).

Do tak przygotowanej masy jajecznej wsypuje po 2 łyżki mąki i miksuję na najniższych obrotach, aż do wyczerpania mieszanki.

Blaszkę na babkę posmarować margaryną, obsypać bułką tartą. Masę nakładamy łyżką do blaszki (nie wlewać !).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. C, piec ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.  

Smacznego :)