Ciasto bananowe

Składniki:                                                                                                     
·        250 g mąki krupczatki (ok. 1 pełna i 1/3 szklanki) 
·        125 g miękkiego masła
·        ½ szklanki cukru
·        2 jajka
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        1 łyżeczka sody oczyszczonej
·        3 średnie dojrzałe banany

Wykonanie:

Blaszkę keksową o wymiarach 24 lub 25, 26 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ja użyłam blaszki o wymiarze 25 cm.

Mąkę przesiać do osobnego pojemnika z proszkiem i sodą do pieczenia.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na lekką papkę (nie musi być bardzo dokładnie).

Masło zmiksować z cukrem „na bielszy puch”, dodawać po jednym jajku, całość dobrze zmiksować. Następnie dodawać partiami mąkę z proszkiem i sodą, nadal miksować do połączenia się ładnie składników.

Na sam koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy już delikatnie łyżką, by całość się ze sobą ładnie złączyła.

Przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku na 190 st. C ok. 50 minut.. Pierwsze 35 minut to piec nagrzany na 190 st., następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy do końca wymaganego czasu. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło.

Smacznego :)