Ciasto francuskie

Składniki
·        100 ml wody                                                                        
·        1/2 łyżeczka soli
·        200 g masła (miękkie w temp pokojowej)
·        200 g mąki pszennej jasnej
·        50 g masła roztopionego w rondelku

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać wodę, sól i roztopione masło (te 50 g). Dobrze wymieszać..

Następnie przełożyć na blat i podsypać mąką (by się nie kleiło) i wyrabiać ciasto.
Poczym zawinąć w folie i schować do lodówki. Ciasto warto spłaszczyć, potem schłodzone będzie łatwiej wałkować. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Wyjąć po ok. 2 godzinach, rozwałkować na prawie kwadrat. Położyć kostkę miękkiego masła na środku. Następnie zawijać boki a potem górę i dół kopertowo. Wałkować tak złożone ciasto, by miało długość 3 razy większą niż szerokość. Potem złożyć na trzy i wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny (ma być zimne, zależy od lodówki).

Wyjąć, przekręcić o 90° i znowu wałkować. Ma być 3 razy dłuższe niż szersze. Złożyć ponownie i schować do lodówki.

Tę czynność powtarzać 6 razy, czyli wyjąć ciasto, wałkować, składać i chować do lodówki na 1-2 godziny.

Po tym czasie, ciasto jest już gotowe. Przed użyciem powinno być schłodzone. Możecie też rozwałkować, pociąć i zamrozić.

Smacznego :)

www.mojeciacho.blox.pl