Składniki na spód:
· 200 g herbatników maślanych
· 50 g roztopionego masła
Herbatniki rozbić blenderem na ,,proszek”, zalać gorącym masłem i jeszcze raz zmiksować, by połączyć oba składniki.
Gotowy spód przełożyć do blaszki o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki, do czasu przygotowania masy.
Składniki na masę:
· 500 ml śmietanki kremówki 30 %
· 500 g serka Mascarpone
· 4 łyżki cukru pudru
· 16 g cukru waniliowego
· 6 łyżeczek żelatyny
· 6 łyżek zimnej wody
Ponadto:
· 450 g truskawek, plus do dekoracji
Wykonanie:
Truskawki umyć, obrać, osuszyć i pokroić na połówki.
Mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Żelatynę zalać zimną wodą, zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić na małym ogniu, pamiętajmy by ją nie zagotowywać ! – ostudzić.
Ubitą śmietanę łączymy z serkiem Mascarpone za pomocą łyżki, wlać żelatynę i szybko wymieszać, dodać truskawki, zamieszać, całość przełożyć do formy.
Udekorować świeżymi truskawkami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.