Truskawkowy puszek

Składniki na spód:                                                                                       
·   200 g herbatników maślanych
·   50 g roztopionego masła

Herbatniki rozbić blenderem na ,,proszek”, zalać gorącym masłem i jeszcze raz zmiksować, by połączyć oba składniki.
Gotowy spód przełożyć do blaszki o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki, do czasu przygotowania masy.

Składniki na masę:
·   500 ml śmietanki kremówki 30 %                                                        
·   500 g serka Mascarpone
·   4 łyżki cukru pudru
·   16 g cukru waniliowego
·    6 łyżeczek żelatyny
·    6 łyżek zimnej wody

Ponadto:
·   450 g truskawek, plus do dekoracji

Wykonanie:

Truskawki umyć, obrać, osuszyć i pokroić na połówki.
Mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Żelatynę zalać zimną wodą, zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić na małym ogniu, pamiętajmy by ją nie zagotowywać ! – ostudzić.
Ubitą śmietanę łączymy z serkiem Mascarpone za pomocą łyżki, wlać żelatynę i szybko wymieszać, dodać truskawki, zamieszać, całość przełożyć do formy.
Udekorować świeżymi truskawkami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.