Przepyszne ciasto rabarbarowe

Składniki:                                                                                                 
·        500 g mąki
·        200 g cukru pudru
·        250 g margaryny
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        2 łyżki kakao
·        16 g cukru waniliowego
·        4 żółtka

Piana z białek:
·        4 białka
·        4 łyżki cukru
·        szczypta soli

Pianę z białek ubić pod koniec ubijania dodawać cukier i miksować do połączenia się obu składników.

Nadzienie rabarbarowe:
·        ok. 600 g pokrojonego rabarbaru
·        2 łyżki miodu
·        3 łyżki cukru

Umyty i pokrojony w drobno rabarbar, polać miodem, dodać cukier, całość wymieszać i odstawić na ok. 2 godziny. Rabarbar puści sok, wtedy rabarbar należy przełożyć do sitka, by pozbyć się płynów.

Ponadto:
·        1 słoiczek dżemu morelowego (u mnie jedna pełna szklanka)

Wykonanie:

Z podanych składników (poza kakao) zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na trzy równe części, do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i jeszcze raz dobrze zagnieść, aż wszystko ładnie się połączy ze sobą.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tej blachy ułożyć jedną część jasnego ciasta. Ciasto jest  kruche i bardzo źle się nabiera na wałek !. Ja radzę sobie z nim w ten sposób: rozwałkowuję na desce, następnie fragmentami układam na blaszkę ,,jak puzzle”, i łączę palcami w jedną całość :).
Smaruję wyłożone ciasto dość cienko dżemem morelowym, teraz wykładam nadzienie rabarbarowe, następnie na całość wykładam ubitą pianę z białek z cukrem. Na warstwę piany należy zetrzeć na grubej tarce, ciemne ciasto, po czym zetrzeć jasne ciasto.
Piec w temperaturze 180 st. C, przez około 35 minut.

Smacznego :)