Składniki:
· 500 g mąki
· 200 g cukru pudru
· 250 g margaryny
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki kakao
· 16 g cukru waniliowego
· 4 żółtka
Piana z białek:
· 4 białka
· 4 łyżki cukru
· szczypta soli
Pianę z białek ubić pod koniec ubijania dodawać cukier i miksować do połączenia się obu składników.
Nadzienie rabarbarowe:
· ok. 600 g pokrojonego rabarbaru
· 2 łyżki miodu
· 3 łyżki cukru
Umyty i pokrojony w drobno rabarbar, polać miodem, dodać cukier, całość wymieszać i odstawić na ok. 2 godziny. Rabarbar puści sok, wtedy rabarbar należy przełożyć do sitka, by pozbyć się płynów.
Ponadto:
· 1 słoiczek dżemu morelowego (u mnie jedna pełna szklanka)
Wykonanie:
Z podanych składników (poza kakao) zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na trzy równe części, do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i jeszcze raz dobrze zagnieść, aż wszystko ładnie się połączy ze sobą.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tej blachy ułożyć jedną część jasnego ciasta. Ciasto jest kruche i bardzo źle się nabiera na wałek !. Ja radzę sobie z nim w ten sposób: rozwałkowuję na desce, następnie fragmentami układam na blaszkę ,,jak puzzle”, i łączę palcami w jedną całość :).
Smaruję wyłożone ciasto dość cienko dżemem morelowym, teraz wykładam nadzienie rabarbarowe, następnie na całość wykładam ubitą pianę z białek z cukrem. Na warstwę piany należy zetrzeć na grubej tarce, ciemne ciasto, po czym zetrzeć jasne ciasto.
Piec w temperaturze 180 st. C, przez około 35 minut.
Smacznego :)