Składniki:
· 500 g mąki
· 4 jajka
· ½ margaryny
· 1 szklanka kwaśnej śmietany
· 1 szklanka cukru
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· ½ łyżeczki soli
Ponadto:
· ok. 600 g obranego i pokrojonego rabarbaru
· 2 łyżki miodu
· 2 łyżki cukru
· cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Rabarbar umyć obrać ze skórki, pokroić w paseczki czy kostkę, wedle uznania :). Polać miodem, cukrem i odstawić na ok. 30 minut. Jak puści sok należy dobrze odcedzić i można jeszcze raz dosłodzić.
Między czasie rozpuścić margarynę i ostudzić.
Do mąki dodać proszek do pieczenia i całość przesiać przez sito.
Do śmietany dodać, żółtka, cukier i to wszystko dobrze razem zmiksować. Powoli wsypywać mąkę i miksować z całością, następnie dolewać studzoną margarynę, połączyć wszystkie składniki mikserem. Na końcu dodać ubite białka i wymieszać z całością, delikatnie łyżką.
Przelać do blaszki o wymiarach 26 x 36, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wyrównać, wyłożyć odcedzony z soku rabarbar. Piec w piekarniku na 190 st. C, ok. 45 minut. Gdy lekko ostygnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)