Ciasto z rabarbarem

Składniki:                                                                                                                                                                       
·        500 g mąki
·        4 jajka
·        ½ margaryny
·        1 szklanka kwaśnej śmietany
·        1 szklanka cukru
·        3 łyżeczki proszku do pieczenia
·        ½ łyżeczki soli

Ponadto:
·        ok. 600 g obranego i pokrojonego rabarbaru
·        2 łyżki miodu
·        2 łyżki cukru
·        cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Rabarbar umyć obrać ze skórki, pokroić w paseczki czy kostkę, wedle uznania :). Polać miodem, cukrem i odstawić na ok. 30 minut. Jak puści sok należy dobrze odcedzić i można jeszcze raz dosłodzić.

Między czasie rozpuścić margarynę i ostudzić.

Do mąki dodać proszek do pieczenia i całość przesiać przez sito.

Do śmietany dodać, żółtka, cukier i to wszystko dobrze razem zmiksować. Powoli wsypywać mąkę i miksować z całością, następnie dolewać studzoną margarynę, połączyć wszystkie składniki mikserem. Na końcu dodać ubite białka i wymieszać z całością, delikatnie łyżką.

Przelać do blaszki o wymiarach 26 x 36, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wyrównać, wyłożyć odcedzony z soku rabarbar. Piec w piekarniku na 190 st. C, ok. 45 minut. Gdy lekko ostygnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)