Składniki na ciasto:
· 1,5 szklanki mąki
· ½ szklanki cukru
· ½ kostki masła
· 2 łyżki kakao
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 łyżki mleka
Masa serowa:
· 1 kg sera
· ½ kostki masła
· 6-10 jaj
· budyń waniliowy
· 1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę cukru pudru)
· cukier waniliowy
Sos malinowo – czekoladowy:
· 400 g malin
· 4 łyżki cukru pudru
· 100 g mlecznej czekolady
Maliny przełożyć do rondelka, dodać cukier i lekko zgotować, do gorącej masy dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia i połączenia się z malinami. Odczekać aż masa lekko ostygnie i zmiksować w blenderze na gładką masę (można zawsze dosłodzić, wedle uznania). Wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę, by całość zgęstniała do konsystencji sosu.
Sos przechowujemy w lodówce !
Wykonanie całości:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Ja dałam tylko na nie cała godzinę i tez było dobrze.
Ser zemleć. Masło dokładnie zmiksować i dodawać stopniowo ser. Dodać do ciasta żółtka, dokładnie wymieszać a następnie pozostałe składniki. Osobno ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.
Do przygotowanej formy (użyłam tortownicę o wymiarze ok. 26 cm, na spód dałam papier do pieczenia, boki osmarowałam tłuszczem i wysypałam lekko mąką), zetrzeć połowę kakaowego ciasta. Wylać masę serową i zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika na około godzinę. Ja nagrzałam piekarnik do 200 st. C. i po dziesięciu minutach zmniejszyłam do 180 st. C.
Swój sernik po wystudzeniu wstawiłam do lodówki na całą noc.
Smacznego :)