Składniki:
· ½ kostki masła
· 2 jajka
· 1 żółtko
· odrobinę mniej niż ½ szklanki, brązowego cukru
· 16 g cukru waniliowego
· 5 łyżek kakao
· niepełna szklanka mąki
· 2 łyżki mleka
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
· 300 g białego twarożku dobrze zmielonego (dałam ,,Bielucha”)
· 3 łyżki cukru
· 1 białko
Ponadto:
· parę garstek jagód do posypania babeczek
Wykonanie:
Masło roztopić w rondelku, dodać kakao, na koniec cukier waniliowy i lekko zagotować. Odstawić do wystudzenia.
Serek biały rozmieszać widelcem lub łyżką w misce, dodać cukier kryształ oraz białko, dobrze całość wymieszać, zrobiłam to za pomocą łyżki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do wystudzonej masy kakaowej dodać, jaka i żółtko, zmiksować, wsypać mąkę przesianą z proszkiem, również zmiksować, na koniec dać mleko, połączyć z całością.
Foremki wysmarować tłuszczem, obsypać je bułką tartą. Nakładać mniej niż pół formy, na ciasto kakaowe po dwie łyżki twarożku, na końcu posypać jagodami.
Piec w rozgrzanym piekarniku na 180 st. C, ok. 35 minut (zależy od formy jaką mamy, jeśli na muffinki to czas będzie krótszy o ok. 10 minut).
Smacznego :)
www.mojeciacho.blox.pl