Kruche ciasto z budyniem i morelami

Składniki:                                                                                                  

·       500 g moreli lub dowolnych owoców

·        1 budyń waniliowy lub śmietankowy

·        ½ margaryny lub masła

·        300 g mąki krupczatki

·        130 g cukru

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

·        szczypta soli

·        1 jajko

·        500 ml mleka do budyniu

Ponadto:

·        cukier puder do oprószania ciasta

Wykonanie:

Morele myjemy, drylujemy.

W misce mieszamy mąkę, sól, jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą konsystencję.

Zawijamy ciasto w woreczek i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia (ja wlewam gorący na ciasto).

Ciasto rozwałkowujemy i 2/3 z całości wykładamy na okrągłą blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką lub bułką tartą. Na to dajemy budyń, układamy owoce i posypujemy je 4 łyżeczkami cukru. Na całość rozkruszamy resztę ciasta. Zapiekamy około 40 minut w 200 C (piekłam w 180 st. C).
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

www.mojeciacho.blox.pl