Składniki:
· 500 g moreli lub dowolnych owoców
· 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
· ½ margaryny lub masła
· 300 g mąki krupczatki
· 130 g cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 1 jajko
· 500 ml mleka do budyniu
Ponadto:
· cukier puder do oprószania ciasta
Wykonanie:
Morele myjemy, drylujemy.
W misce mieszamy mąkę, sól, jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą konsystencję.
Zawijamy ciasto w woreczek i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia (ja wlewam gorący na ciasto).
Ciasto rozwałkowujemy i 2/3 z całości wykładamy na okrągłą blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką lub bułką tartą. Na to dajemy budyń, układamy owoce i posypujemy je 4 łyżeczkami cukru. Na całość rozkruszamy resztę ciasta. Zapiekamy około 40 minut w 200 C (piekłam w 180 st. C).
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
www.mojeciacho.blox.pl