Drożdżowe muffinki pachnące wanilią

Składniki:                                                                                                      
·        500 g mąki
·        250 g margaryny lub masła
·        2 jajka
·        4 łyżki cukru
·        50 g drożdży
·        nasionka z jednej laski wanilii
·        2 łyżki mleka

Ponadto:
·        2 łyżki roztopionego masła do smarowania muffinek
·        ew. lukier i ozdoby do dekoracji

Wykonanie:

Drożdże wymieszać razem z mlekiem.

Do miski wsypać mąkę, oba cukry, wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Dodać jajka wymieszać łyżką, wlać drożdże, znów zamieszać. Na całość rozkruszyć w kawałkach margarynę, temperatury pokojowej. Zacząć wyrabiać ciasto rękoma, tak, aby całość ładnie się ze sobą połączyła.

Następnie ciasto dzielimy na dwie części, pakujemy do woreczków, dobrze związujemy supełek i wkładamy je do głębokiego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, jest gotowe do pracy (u mnie zajęło to 1 godzinę).

Na stolnicy rozwałkowujemy sobie ciacho na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy paski o szerokości 5 cm i długości 35 – 40 cm. Zaczynamy zwijać rulonik, tak aby każdy kolejny płat nachodził jeden na drugi. Ja spód mufiiny przycinałam o ok. 1 cm, by był niższy.

Blaszkę na muffinki wysmarować margaryną, posypać mąką. Wkładamy nasze drożdżowe muffinki do środka, przykryć delikatnie ściereczką i zostawić na ok. 30 minut.

Roztopić dwie łyżki masła i posmarować pędzelkiem muffinki, przed włożeniem do piekarnika.

Piekarnik nagrzać na  200 st. C, piec 15 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu, można udekorować wedle uznania.

Smacznego :)   

www.mojeciacho.blox.pl