Składniki:
· 500 g mąki
· 250 g margaryny lub masła
· 2 jajka
· 4 łyżki cukru
· 50 g drożdży
· nasionka z jednej laski wanilii
· 2 łyżki mleka
Ponadto:
· 2 łyżki roztopionego masła do smarowania muffinek
· ew. lukier i ozdoby do dekoracji
Wykonanie:
Drożdże wymieszać razem z mlekiem.
Do miski wsypać mąkę, oba cukry, wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Dodać jajka wymieszać łyżką, wlać drożdże, znów zamieszać. Na całość rozkruszyć w kawałkach margarynę, temperatury pokojowej. Zacząć wyrabiać ciasto rękoma, tak, aby całość ładnie się ze sobą połączyła.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, pakujemy do woreczków, dobrze związujemy supełek i wkładamy je do głębokiego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, jest gotowe do pracy (u mnie zajęło to 1 godzinę).
Na stolnicy rozwałkowujemy sobie ciacho na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy paski o szerokości 5 cm i długości 35 – 40 cm. Zaczynamy zwijać rulonik, tak aby każdy kolejny płat nachodził jeden na drugi. Ja spód mufiiny przycinałam o ok. 1 cm, by był niższy.
Blaszkę na muffinki wysmarować margaryną, posypać mąką. Wkładamy nasze drożdżowe muffinki do środka, przykryć delikatnie ściereczką i zostawić na ok. 30 minut.
Roztopić dwie łyżki masła i posmarować pędzelkiem muffinki, przed włożeniem do piekarnika.
Piekarnik nagrzać na 200 st. C, piec 15 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu, można udekorować wedle uznania.
Smacznego :)
www.mojeciacho.blox.pl