Składniki:
· 1 ½ szklanki mąki
· 1 ½ szklanki mleka
· 1 jajko
· 16 g cukier waniliowy
· 1 łyżka kakao
· 8 łyżek wody
Masa:
· 250 ml śmietanki słodkiej 30 %
· 150 g białego delikatnego serka (trzykrotnie mielonego)
· 2 łyżki cukru pudru
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec dodać serek i delikatnie wymieszać.
Ponadto:
· jagody
· olej do smażenia
Wykonanie:
Mikserem wymieszać, mleko, mąka, jako, kakao, cukier waniliowy na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać wodę i delikatnie przemieszać, można mikserem. Jeśli masa, będzie zbyt gęsta można dodać troszkę więcej łyżek wody, ale pamiętajmy, że konsystencja tego ciasta ma przypominać coś w rodzaju ,,gęstej śmietany”.
Smażyłam na małej patelni o średnicy 24 cm, wyszło ok. 17 naleśników. Patelnię smarowałam olejem, za pomocą pędzelka.
Lekko ostudzone, można przekładać masą śmietanowo – serową, ośrodka dawałam po kilka jagód. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
www.mojeciacho.blox.pl