Czekoladowa rozpusta

Składniki:                                                                                                  

·        250 g ciemnej gorzkiej czekolady

·        125 g masła

·        6 jajek

·        12 łyżek cukru

·        3 łyżki likieru pomarańczowego

·        2 łyżki budyniu czekoladowego

·        1 łyżeczka proszku do pieczenia

·        1 łyżka octu ryżowego lub winnego  


Wykonanie:

1. Czekoladę i masło rozpuścić na parze.
    
2. 4 białka ubić ze szczyptą soli, na końcu dodać ocet i 7 łyżek cukru - ubić na sztywno - odstawić do lodówki.
    
3. 4 żółtka + 2 jajka + 5 łyżek cukru ubić na biało. Dodać 2 łyżki budyniu, proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową (dałam trzy pełne łyżeczki), likier i przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać.
    
4. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    
5. Piec w formie wyłożonej pergaminem przez 50 minut w 180 st. C. Użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.
    
6. Można podawać z bitą śmietaną lub posypane wiórkami z czekolady.

Smacznego :)

www.mojeciacho.blox.pl