Składniki:
· 250 g ciemnej gorzkiej czekolady
· 125 g masła
· 6 jajek
· 12 łyżek cukru
· 3 łyżki likieru pomarańczowego
· 2 łyżki budyniu czekoladowego
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
Wykonanie:
1. Czekoladę i masło rozpuścić na parze.
2. 4 białka ubić ze szczyptą soli, na końcu dodać ocet i 7 łyżek cukru - ubić na sztywno - odstawić do lodówki.
3. 4 żółtka + 2 jajka + 5 łyżek cukru ubić na biało. Dodać 2 łyżki budyniu, proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową (dałam trzy pełne łyżeczki), likier i przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać.
4. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
5. Piec w formie wyłożonej pergaminem przez 50 minut w 180 st. C. Użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.
6. Można podawać z bitą śmietaną lub posypane wiórkami z czekolady.
www.mojeciacho.blox.pl