Składniki:
· ½ l mleka,
· 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
· 2 płaskie łyżki maki pszennej
· 1 mały cukier waniliowy
· ½ szklanki cukru
· dwie paczki krakersów (np. po 170 g)
· 200 g kostka masła
· 300 g wiórek kokosowych
· 1 łyżka ekstraktu z wanilii
· 3 łyżki malibu
Wykonanie całości:
Obydwie mąki rozmieszać w ½ szklanki mleka.
Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukry i gotować na małym ogniu. Kiedy się zagotują dodać mleko z mąką, ugotować budyń, wystudzić.
Następnie rozetrzeć dobrze masło i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu, następnie, ekstrakt z wanilii imalibu, dokładnie zmiksować, na końcu dodać 250 g wiórek, wymieszać łyżką.
Wyłożyć blachę folią aluminiową, o wymiarach 23 x 35 cm, ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką.
Zostawić na noc w lodówce.
Smacznego :)
Zapraszam na bloga: