Rafaello

Składniki:                                                                          
·        ½ l mleka,
·        2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
·        2 płaskie łyżki maki pszennej
·        1 mały cukier waniliowy
·        ½ szklanki cukru
·        dwie paczki krakersów (np. po 170 g)
·        200 g kostka masła
·        300 g wiórek kokosowych
·        1 łyżka ekstraktu z wanilii
·        3 łyżki malibu

Wykonanie całości:       

Obydwie mąki rozmieszać w ½ szklanki mleka.

Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukry i gotować na małym ogniu. Kiedy się zagotują dodać mleko z mąką, ugotować budyń, wystudzić.

Następnie rozetrzeć dobrze masło i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu, następnie, ekstrakt z wanilii imalibu, dokładnie zmiksować, na końcu dodać 250 g wiórek, wymieszać łyżką.

Wyłożyć blachę folią aluminiową, o wymiarach 23 x 35 cm, ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką.

Zostawić na noc w lodówce.

Smacznego :)

Zapraszam na bloga: