Drożdżówka z kawałkami czekolady przyprawiona mandarynką

Składniki:                                                                                   
·        10 dag drożdży
·        4 jajka
·        1 szklanka cukru
·        1 szklanka oleju
·        4 ½ szklanki mąki
·        1 szklanka letniego mleka
·        1 cukier waniliowy (16 g)
·        60 g kulek czekoladowych do wypieków
·        sok z jedne mandarynki
·        otarta skórka jednej mandarynki

Ponadto:
·        100 g płatków migdałowych
·        kruszonka 

Wykonanie:

Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypana na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.

Wymieszać po czasie dokładnie łyżką, na jednolitą masę, dodać sok z mandarynki otartą skórkę, wymieszać (wcześniej należy dokładnie mandarynkę umyć i przelać wrzątkiem). Przelać do blaszki natłuszczonej i poprószonej mąką (użyłam blaszki o wymiarach 23 × 35 cm), pozostawić na 15 minut, posypać płatkami migdałowymi.

Przed pieczeniem posypać kruszonką. W sezonie można dać owoce, ale te, które najmniej puszczają soku. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.

Smacznego :) 

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl