Składniki:
· 10 dag drożdży
· 4 jajka
· 1 szklanka cukru
· 1 szklanka oleju
· 4 ½ szklanki mąki
· 1 szklanka letniego mleka
· 1 cukier waniliowy (16 g)
· 60 g kulek czekoladowych do wypieków
· sok z jedne mandarynki
· otarta skórka jednej mandarynki
Ponadto:
· 100 g płatków migdałowych
· kruszonka
Wykonanie:
Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypana na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.
Wymieszać po czasie dokładnie łyżką, na jednolitą masę, dodać sok z mandarynki otartą skórkę, wymieszać (wcześniej należy dokładnie mandarynkę umyć i przelać wrzątkiem). Przelać do blaszki natłuszczonej i poprószonej mąką (użyłam blaszki o wymiarach 23 × 35 cm), pozostawić na 15 minut, posypać płatkami migdałowymi.
Przed pieczeniem posypać kruszonką. W sezonie można dać owoce, ale te, które najmniej puszczają soku. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl