Składniki na biszkopt:
· 1 ½ szklanki mąki
· ½ szklanki drobnego cukru
· 6 jajek
· 3 płaskie łyżki kakao
· 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po jednym żółtku, ubijać. Na końcu dodawać porcjami przesianą mąkę, z proszkiem i kakao.
Tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem, na spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posypać mąką.
Piec ok. 35 minut w 180 st. C, do tzw. ,,suchego patyczka”. Ja swój biszkopt po upieczeniu, zrzuciłam z 60 cm na podłogę (blaszce),w celu by uszło z niego zgromadzone powietrze, można pominąć ;). Zostawić do wystygnięcia, a następnie wyjąć z tortownicy.
Bita śmietana:
· 500 ml śmietany kremówki 30 %
· 3 płaskie łyżki cukru pudru
· 2 ,,śmietan – fixy”
Schłodzoną śmietanę ubijamy przez krótki czas. Następnie dosypujemy do niej cukier puder wymieszany z ,,śmietan – fix”. Ubijamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ponadto:
· parę łyżek dżemu morelowego
Wykonanie całości:
Biszkopt przeciąć na pół. Wierzchnią warstwę tak ściąć by wyrównać biszkopt, a ścinki zmielić w blenderze na posypkę.
spód biszkoptu posmarować dżemem morelowym, można dość grubo, na to wykładamy większość masy, zostawiając ok. 1/3 na wierzch.
Przykładamy drugim blatem, całość smarujemy pozostałą bitą śmietaną i posypujemy zmielonym ciastem.
Przystroić według uznania.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl