Klasyk do małej czarnej …

Składniki na biszkopt:                                                                           
·        1 ½ szklanki mąki
·        ½ szklanki drobnego cukru
·        6 jajek
·        3 płaskie łyżki kakao
·        1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
·        1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
·        szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po jednym żółtku, ubijać. Na końcu dodawać porcjami przesianą mąkę, z proszkiem i kakao.

Tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem, na spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posypać mąką.

Piec ok. 35 minut w 180 st. C, do tzw. ,,suchego patyczka”. Ja swój biszkopt po upieczeniu, zrzuciłam z 60 cm na podłogę (blaszce),w celu by uszło z niego zgromadzone powietrze, można pominąć ;). Zostawić do wystygnięcia, a następnie wyjąć z tortownicy.

Bita śmietana:
·        500 ml śmietany kremówki 30 %
·        3 płaskie łyżki cukru pudru
·        2 ,,śmietan – fixy”

Schłodzoną śmietanę ubijamy przez krótki czas. Następnie dosypujemy do niej cukier puder wymieszany z ,,śmietan – fix”. Ubijamy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Ponadto:
·        parę łyżek dżemu morelowego

Wykonanie całości:

Biszkopt przeciąć na pół. Wierzchnią warstwę tak ściąć by wyrównać biszkopt, a ścinki zmielić w blenderze na posypkę.

spód biszkoptu posmarować dżemem morelowym, można dość grubo, na to wykładamy większość masy, zostawiając ok. 1/3 na wierzch.
Przykładamy drugim blatem, całość smarujemy pozostałą bitą śmietaną i posypujemy zmielonym ciastem.
Przystroić według uznania.

Smacznego :) 

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl