Składniki:
· 2 szklanki mąki krupczatki
· 1 szklanka cukru
· 4 jajka
· 1 cukier waniliowy
· 1 szklanka oleju
· ½ szklanki piwa
· 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 pełna łyżeczka sody
· 1 ½ łyżeczka cynamonu
· 1 mała łyżeczka soli
· 4 marchewki
Polewa czekoladowa:
· ½ masła
· 3 łyżki drobnego cukru (cukier delikatnie zdrabniam w blenderze)
· 3 łyżki kakao
· 2 łyżki serka bielucha (o konsystencji kremowej śmietany, ale może być kwaśna śmietana)
· 1 łyżeczka żelatyny
· odrobinę gorącej wody
W małej filiżance wsypać żelatynę i zalać niewielką ilością wrzątku, by się dokładnie rozpuściła.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao, dokładnie mieszamy i na małym ogniu, gdy składniki się połączą dodajemy serek bieluch, dobrze mieszamy, a następnie wlewamy rozpuszczona żelatynę, dokładnie mieszamy. Wyłączmy palnik i chwilę pozostawiamy, polewa dość szybko zastyga !. Polewamy na zimne ciasto i od razu posypujemy posypką.
Ponadto:
· 6 cukierków: ,,Michałki” o smaku pomarańczy (pokruszyłam je w blenderze)
Wykonanie:
Marchewki, umyć, obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, dodać sól i wszystko wymieszać razem.
W drugiej misce zmiksować jajka z cukrami na biały puch (nie musi być, aż tak idealnie). Następnie wlewać małymi porcjami olej, miksować, dodawać również małymi porcjami mąkę z dodatkami, wszystko ładnie ze sobą zmiksować.
Na koniec wlewać porcjami piwo, u mnie: weszło odrobinę mniej niż ½ szklanki, całość dobrze zmiksować. Wsypać marchewkę i wymieszać łyżką z całością masy.
Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm, wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Piec w 180 st. C, ok. 40 minut.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl