Ciasto Marchewkowe

Składniki:                                                                                      
·        2 szklanki mąki krupczatki
·        1 szklanka cukru
·        4 jajka
·        1 cukier waniliowy
·        1 szklanka oleju
·        ½ szklanki piwa
·        1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
·        1 pełna łyżeczka sody
·        1 ½ łyżeczka cynamonu
·        1 mała łyżeczka soli
·        4 marchewki

Polewa czekoladowa:
·        ½ masła
·        3 łyżki drobnego cukru (cukier delikatnie zdrabniam w blenderze)
·        3 łyżki kakao
·        2 łyżki serka bielucha (o konsystencji kremowej śmietany, ale może być kwaśna śmietana)
·        1 łyżeczka żelatyny
·        odrobinę gorącej wody

W małej filiżance wsypać żelatynę i zalać niewielką ilością wrzątku, by się dokładnie rozpuściła.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao, dokładnie mieszamy i na małym ogniu, gdy składniki się połączą dodajemy serek bieluch, dobrze mieszamy, a następnie wlewamy rozpuszczona żelatynę, dokładnie mieszamy. Wyłączmy palnik i chwilę pozostawiamy, polewa dość szybko zastyga !. Polewamy na zimne ciasto i od razu posypujemy posypką.

Ponadto:
·        6 cukierków: ,,Michałki” o smaku pomarańczy (pokruszyłam je w blenderze)

Wykonanie:

Marchewki, umyć, obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach.

W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, dodać sól i wszystko wymieszać razem.

W drugiej misce zmiksować jajka z cukrami na biały puch (nie musi być, aż tak idealnie). Następnie wlewać małymi porcjami olej, miksować, dodawać również małymi porcjami mąkę z dodatkami, wszystko ładnie ze sobą zmiksować.

Na koniec wlewać porcjami piwo, u mnie: weszło odrobinę mniej niż ½ szklanki, całość dobrze zmiksować. Wsypać marchewkę i wymieszać łyżką z całością masy.

Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm, wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Piec w 180 st. C, ok. 40 minut.

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl