Składniki na ciasto:
· 3 szklanki mąki krupczatki
· 1 niepełna szklanka cukru (daję ½ szklanki, lubię mniej słodkie ciacha)
· ½ kostki margaryny
· 4 kopiaste łyżki smalcu
· 1 cukier waniliowy
· 3 łyżki zimnej wody
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 jajko
· 3 żółtka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Masa jabłkowa:
· 1 kg obranych jabłek
· 2 łyżki masła
· sok z ½ cytryny
· 3 łyżki dżemu morelowego
· 1 łyżeczka żelatyny
Umyte i obrane jabłka, podzielić na cztery części, następnie pokroić w talarki (nie za cienkie). W rondelku roztopić masełko, wrzucić jabłka i lekko je podusić (nie doprowadzić do rozgotowania !!!:), dodać dżem oraz żelatynę, dokładnie zamieszać i zdjąć z ognia.
Wykonanie całości:
Blaszkę o wymiarach 24 x 36, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno blaszki rozłożyć większą połowę ciasta, pokuć je wzdłuż i wrzesz po całości widelcem. Tak przygotowany spód podpiec w piekarniku na delikatnie złoty kolor ok. 15 minut w 180 st. C.
Następnie wyjąć podpieczony spód, rozłożyć na nim masę jabłkową, zakryć drugą częścią ciasta, którą również należy ponakuwać widelcem, żeby sok z jabłek mógł swobodnie odparować.
Całość zapiec jeszcze ok. 30 do 35 minut w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, chwilkę odczekać i jeszcze gorący posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl