Bitki z makiem (Baletki)

Składniki:                                                                                        
·        3 jajka (białka i żółtka osobno)
·        80 g drobnego cukru lub cukru pudru
·        75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)
·        mak, do posypania
·        dżem do przełożenia

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.

Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote.
Wystudzić, przełożyć dżemem.

Ważne !!!: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz.

Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl