Składniki na biszkopt:
· 6 jaj
· 1 szklanka cukru (dałam ½ szklanki)
· 1 cukier waniliowy
· 3 budynie czekoladowe bez cukru
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Białka ubić z cukrami na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać małymi porcjami sypkie składniki, delikatnie wymieszać.
Piec blaszce o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W temperaturze 180 st. C, przez ok. 30 minut.
Krem chałwowy:
· 3 szklanki mleka
· 2 budynie śmietankowe bez cukru
· 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ponadto do masy:
· 300 g chałwy waniliowej
· 1 ½ kostki masła
Z podanych składników ugotować budyń, do gorącej masy pokruszyć 100 g chałwy. Wystudzić.
Masło zmiksować na biały puch, pokruszyć do niego 200 g chałwy, połączyć oba składnik za pomocą miksera. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy, miksować, aż wszystko ładnie się połączy.
Posypka:
· 2 garstki orzechów laskowych
· 1 ,,Grzesiek” czekoladowy
Wszystkie podane składniki posypki, rozdrobnić w blenderze.
Wykonanie całości:
Biszkopt przeciąć na pół. Przełożyć masą, zostawiając kilka łyżek ok. 4 do posmarowania górnej części biszkoptu. Na wierzch posypać posypką. Zostawić ciasto na kilka godzin, by masa dobrze zgęstniała.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl