Kakaowe Babeczki

Składniki:                                                                                              
1 margaryna (daję palmę)
2 szklanki cukru
¼ szklanki zimnej wody
2 szklanki mąki
4 jajka
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
3 – 4 łyżki kakao
Ponadto:
1 tabliczka mlecznej czekolady do polania

Wykonanie:
Do rondelka, dać całą margarynę, wsypać cukier, dodać wodę i kakao, wszystko razem podgrzać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru i połączenia się ładnie składników (nie wolno długo gotować masy, jedynie do 3 minut !).

Kakaową masę całkowicie ostudzić, do zimnego. Oddzielić żółtka od białek. Ja najpierw ubijam białka by już nie brudzić sobie piór robota, a następnie szybko wykonuję pozostałe czynności.

Do ostudzonej masy dodać same żółtka, ucierać mikserem, następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierać wszystko dokładnie mikserem do połączenia się składników. Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie już wymieszać łyżką (najpierw daję połowę białek, wmieszam w ciasto, a następnie drugą część białek).

I tak przygotowane ciasto, przekładam do papierowych muffinek ułożonych w formie.
Piec w rozgrzanym piekarniku 190 st. C., około 30 minut, przed wyjęciem sprawdzić delikatnie patyczkiem. Po wyjęciu muffinki na chwilę pozostawić w blaszce do odparowania, 10  - 15 minut i dopiero delikatnie wyjąć z formy. Jak już będą zimne, można oblać je rozpuszczoną czekoladą (łamię ją na bardzo małe kawałeczki i w rondelku na małym ogniu mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia).
Udekorować wedle życzenia ;).

Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl